просвіра (др. -грец. προσφορά — «приношення»; мн. ч.: просфори) — богослужбовий літургійний хліб, що вживається у православ'ї для таїнства Євхаристії та для поминання під час Проскомідії живих та мертвих.
Коли можна їсти Просвірки?
Зазвичай її вживають після запивання Причастя. З цих просфор виймають частинки, які поринають у Кров Христову з поминанням імен православних християн. Тому до просфори благоговійне ставлення, що виражається в тому, що її вживають одразу після Причастя.
Чи можна їсти просфору після їжі?
Подібно до того артос, благословенні хліби та службові просфори статутом церковним вселяється їсти, якщо не до найменшого вгамування голоду, наприклад, склянкою чаю, то у будь-який раз «перед звичайним отрутою» (служ. свящ.), тобто раніше повного обіду або вечері.